top of page
Search
  • Writer's picturemilanondrovic

Nové námestie v Malackách: Obchod, kultúra a udržateľnosť v srdci mesta

V srdci Malaciek sa otvoril nový verejný priestor, ktorý nie je len námestím, ale bude skutočným centrom mestskej obnovy a spoločenského života. Nové námestie v Malackách je viac než len esteticky príjemný priestor; je to ekologický a kultúrny experiment, ktorý prinesie radikálnu zmenu do života obyvateľov a návštevníkov.

 

Zeleň, tieň a ochladzujúca fontána:


Nové námestie bude lemované vegetáciou a zelenými stenami a strechami pavilónu, ktoré neprinášajú len krásu, ale aj kvalitnejší vzduch. Okrem toho je vybavené inovatívnou fontánou, ktorá nielenže predstavuje umelecký prvok, ale aj zabezpečuje príjemné ochladenie v horúcich dňoch a izoluje námestie od hluku z dopravy. Zároveň zeleň a slnečníky pridávajú estetiku, udržateľnosť a príjemnú mikroklímu verejného priestoru a vytvárajú ideálny priestor pre organizovanie mestských trhov.




Kultúrne Centrum na Dosah Ruky:

 

Námestie nie je len architektonickým skvostom, ale aj centrom kultúrnych aktivít. Inkubik na úrade ponúka vnútorné ihrisko. Vedľa je sobášna a nová spoločenská sála pre rôzne udalosti a koncerty. Mestský úrad, poisťovne, okresný súd a turistická informačná kancelária zabezpečujú praktické služby pre obyvateľov a návštevníkov. Multifunkčný pavilón môže slúžiť pre rôzne diskusie, workshopy a pod. Naviac možno vznikne na námestí aj galéria.

 

Ekologický Prístup a Transformácia z Parkoviska:

 

Pri navrhovaní námestia sa zohľadnili ekologické aspekty. Jedným z revolučných krokov bolo vytvorenie námestia na mieste pôvodného centralného parkoviska. Parkoviská, ktoré kedysi zaberali centrálnu oblasť, boli presunuté pod povrch do podzemnej garáže. Týmto spôsobom sa nielen vytvoril verejný priestor nad zemou, ale aj minimalizovala negatívna vizuálna a environmentálna stopa parkoviska.

 

Odvodňovacie systémy pre dažďovú vodu smerujú vodu do vsakovacích jám, čím sa minimalizuje povrchový odtok. Zväčšenie zatienených plôch, podielu vzrastlej zelene a samotná fontána zlepšujú mikroklímu v centre mesta.

 

Budúcnosť Mesta:

 

Nové námestie v Malackách nebude len miestom na nakupovanie, ale aj priestorom pre súlad medzi obchodom a kultúrou, ale aj miestom stretávania sa s príjemnou mikroklímou. Predstavuje viziu budúcnosti, kde obyvatelia majú prístup ku kultúre a praktickým službám v jednom harmonickom celku. Toto námestie nie je len miestom dneška, ale aj sľubom lepšieho zajtrajška pre všetkých, ktorí volajú Malacky svojím domovom. Mesto, ktoré sa rozvíja v súlade s prírodou a kultúrnymi hodnotami, je mestom pripraveným na pozitívnu budúcnosť, ktorú si spolu tvoríme a naplno ju pocítime v budúcom roku.

105 views0 comments
bottom of page